Nieuw plan voor wijkje Berk&Hout in Udenhout, hoogbouw van de baan

UDENHOUT – Plan Berk&Hout in Udenhout gaat op voor een tweede ronde. Het originele plan met hoogbouw (minimaal vijf lagen), waar buurtbewoners op tegen waren, is van de baan. Hoogstens komt er een appartementengebouw van drie woonlagen.

Wat er wel komt is volgens Triborgh nog niet helemaal duidelijk, maar maandagavond gaf de ontwikkelaar tijdens een informatieavond in het Udenhoutse raadhuis wel enkele contouren aan. Op het 2,5 hectare grote terrein langs de weg van Berkel naar Udenhout komen drie concentraties bebouwing in de sfeer van een boerenerf. Een tegen de bebouwde kom van Udenhout aan, en twee voorbij de rijhal, vanuit Udenhout gezien. Daar komt ook een weg die aansluit op de Udenhoutseweg en naar links en naar rechts een aftakking heeft naar een boerenerf.

Op zo’n boerenerf staan ongeveer 25 woningen met één of twee parkeerterreinen. De buitenruimte is zoveel mogelijk gemeenschappelijk. ‘Huizen voor mensen die er graag op uit trekken, en niet gebonden willen zijn aan onderhoud van een tuin’, in de woorden van Triborgh. Het 2,5 hectare grote terrein zal ook gemeenschappelijk bezit worden, en iedereen draagt via een VVE bij aan het onderhoud.

Huizenprijzen

Zowel over grootte van huizen, als bouwstijl, als mix appartementen en grondgebonden woningen wil Triborgh in gesprek gaan met aspirant-bewoners. De ontwikkelaar vindt de gemeente achter zich. De volkstuinen, die nu achter het toekomstige plan liggen, blijven daar. Er is nog geen investeerder voor eventuele huurwoningen. Triborgh leek daar ook niet actief naar op zoek. Er komen geen starterswoningen. Over de huizenprijzen werden maandag geen uitspraken gedaan.

Eind 2016 lanceerde Triborgh, toen nog samen met stichting Berkenhout, het eerste plan voor bouw van 90 woningen voor ouderen en gezinnen. Intussen werd in 2017 afscheid genomen van Stichting Berkenhout, en ging Triborgh alleen verder. Het plan van toen is ook verdwenen.

De bestemming van het gebied nu is landbouwgrond. Eind 2018 zouden de eerste schetsen klaar moeten zijn, waarna medio 2019 de bouw zou kunnen beginnen.

Bronvermelding:
Geplaatst op 11 juli 2018 in het Brabants Dagblad
Geschreven door Marlies van Iersel

Lokatie Berkenhout