‘Samen oud’ in Berkenhout

4575_001-1

‘Samen oud worden in een groene sociale wijk’. Dat is de kern van het nieuwe plan Berkenhout, dat zich gisteravond in het Raadhuis van Udenhout ‘voorstelde’ aan een publiek van ongeveer 100 vooral oudere mensen die interesse toonden voor een woning in de buurt. Onder hen ook veel nieuwsgierige buurtbewoners. Berkenhout – ‘Berkel’ en ‘Udenhout’ – is geprojecteerd aan de Udenhoutseweg in Udenhout achter sportpark Zeshoeven en de volkstuintjes en wordt richting het spoor begrensd door de Zeshoevensestraat.

Het initiatief is weer opgepakt door Stichting Berkenhout (onder meer Wim Doors uit Berkel-Enschot), ontwikkelaar Triborgh en zorgverlener Thebe nadat in 2010 de plannen voor de bouw voor ouderen van De Residence spaak liepen. “De gemeente is nu heel enthousiast omdat ze mogelijkheden zien”, aldus Doors.

De groep wil 90 huizen en/of appartementen bouwen op 2,5 hectare. Er komt (minstens) een appartementenblok van vijf woonlagen. Om de woningen heen wil men veel ruimte. Angelique Remijn van Triborgh sprak over een gebruik van de beschikbare landschappelijke ruimte van 25%, waar meestal 60 benut wordt. Luijten Smeulders uit Tilburg is aangezocht als architect. Edith Kolkman schuift aan als landschapsarchitect. Zij ontwierp de buitenruimte bij Witbrant-Oost in Reeshof.

15170914_278329702568957_4895350539488318217_nTriborgh gaf al wat spelregels aan: er komen geen vrijstaande huizen, de grondprijs is nog niet bekend, zelfbouw is niet mogelijk, de bouw moet levensloopbestendig zijn, dus er moet ruimte zijn voor een rolstoel, maar ook voor een wandelwagen. Toekomstige bewoners gaan meedenken, meepraten en mee beslissen over de buurtschap, die vooral groen moet zijn. Kernwoorden zijn ‘burenzin’, ‘samendoen’ en ‘samenleven’. Berkenhout richt zich op kopers, die fijn willen wonen in een buurtje met mensen, waar ze ‘iets’ mee hebben.

Er is geen investeerder die eventuele huurhuizen wil beheren. De grond is gedeeltelijk in eigendom van Triborgh, maar de bestemming is boerengrond. Volgens de ontwikkelaar is met de stankcirkels van de boeren rekening gehouden. De oude boerderij die in de bocht van de Udenhoutseweg ligt, valt niet in het plan.

Begin 2018 moet de fase van inspraak en ontwerp en bestemmingsaanwijzing afgesloten worden en zou de  bouw kunnen beginnen.

Bronvermelding:
Geplaatst op 22 november in Brabants Dagblad
Geschreven door Marlies van Iersel

Lokatie Berkenhout