‘Samen’ troef in nieuwe woonwijk

UDENHOUT – Een sociale gemeenschap in een buurtschap met veel gezamelijke ruimte. Dat is het vergezicht voor Berk&Hout, aan de zuidkant van Udenhout.

header-mailchimpBewoners die naar elkaar omkijken. Zo min mogelijk schuttingen, wel veel openbare ruimte om samen te gebruiken. Openheid en een social karakter, dat moet de toekomstige woonwijk Berk&Hout aan de zuidkant van Udenhout karakteriseren. “Het zijn kenmerken die mensen zelf hebben aangedragen”, zegt Angelique Remijn van projectontwikkelaar Triborgh in Tilburg.

Die hoopt in het begin van 2018 met de verkoop van woningen te kunnen beginnen. Zo’n negentig zullen het er naar verwachting zijn. Ze komen op 2,5 hectare naast de rijhal tussen de Udenhoutseweg en de Zeshoevenseweg. Triborgh en de gemeente bezitten de grond.

Wat voor huizen? Appartementen en woningen met veranda of tuin. In ieder geval zodanig gebouwd dat ze levensloopbestendig zijn of kunnen worden aangepast. “Meer dan dat weten we nog niet”, zegt ontwikkelingsmanager Remijn. “Dat hangt af van de behoeften van mensen die interesse hebben. De stenen zijn het resultaat daarvan, niet het begin. Er ligt dus og geen schets of stedenbouwkundig ontwerp.”

Lucht in
Hoe dan ook zullen er vier- of vijflaags appartementengebouwen bij zijn. “Niet groot, niet massaal. Maar we moeten de lucht in om het landelijk karakter te kunnen garanderen.”

Triborgh heeft inmiddels 130 ingevulde enquêtes binnen van vooral inwoners van Berkel-Enschot en Udenhout. De naam van de wijk bundelt die van beide dorpen. 

Berk&Hout staat niet zo ver af van wat de initiatiefnemers van de Résidence – nu weer betrokken – enkele jaren geleden voor ogen hadden. Een plan onder die naam kwam er niet, omdat de gemeente – zoals Remijn zegt – daar toen geen prioriteit aan gaf. Remijn: “Maar het wordt geen senioren- of zorgwijjk. We willen een mix, ook met jonge gezinnen. Je kunt niet afdwingen, maar de intentie is een buurtschap waar mensen voor elkaar klaar staan als het nodig is.”

Bronvermelding:
Geplaatst op 18 november 2016 in Brabants Dagblad
Geschreven door Ben Ackermans

Lokatie Berkenhout