Veelgestelde vragen en antwoorden

Antwoord:

Nee, de woningen zijn wel enorm duurzaam uitgevoerd met hoogwaardige isolatie, ventilatie, een individuele lucht/water warmtepomp en PV panelen (zonnepanelen). De energielast per woning is mede afhankelijk van het gebruik, maar zal aanzienlijk lager liggen dan de gemiddelde bestaande woning.

Antwoord:

In nieuwbouwprojecten kunnen er ‘lastige situaties’ ontstaan door de toepassing van lucht/water warmtepompen op daken. Denk aan uiterlijk, geluid en onderhoud. De warmtepompen van Berk&Hout zijn daarom opgenomen in een zogenaamde HydroTop. Deze oplossing integreert het buitendeel van de warmtepomp in het dak van de woning, zo dicht mogelijk bij de binnenunit.

Antwoord:

Nee, het plan is volledig gasloos.

Antwoord:

In verband met de eisen uit het beeldkwaliteitsplan bieden we dit niet aan. Indien na oplevering extra panelen aangebracht worden, moet er rekening gehouden worden met de regels uit het beeldkwaliteitsplan dat onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan.

Antwoord:

Het idee is dat je in een klein buurtschap woont waarbij je elkaar wel kent omdat je een stukje van de openbare ruimte met elkaar deelt. Je kunt daar samen met je medebewoners van Berk&Hout beslissingen over nemen. Het nodigt uit om elkaar te ontmoeten, maar dat is geen verplichting.

Antwoord:

Op Boerenerf 2 en 3 zijn er in totaal 8 toekomstbestendige woningen te vinden; 4 in de Maïshoeve en 4 in de Herikhoeve. Er zijn geen speciale voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking, maar het gebied voldoet over het algemeen wel aan de eisen voor toegankelijkheid.

Antwoord:

In principe mogen alleen bewoners op het Boerenerf komen omdat het privéterrein is. Daarnaast zal de vuilniswagen, maar ook bezoekers, pakketbezorgers, etc. op het erf komen omdat het niet afgesloten is. Het terrein is ingericht als autoluw. Dat wil in ieder geval zeggen dat er geen doorgaand verkeer is en dat de auto zich “te gast” zal voelen. Samen met de medebewoners kunnen onderling na oplevering uiteraard afspraken gemaakt worden over toegankelijkheid voor autoverkeer tijdens verbouwingen, verhuizingen, laden & lossen, etc.

Antwoord:

De woningen staan rondom een autoluw Boerenerf met parkeerplaatsen. De toekomstige bewoners van de betreffende buurtschap worden gezamenlijk eigenaar van het Boerenerf en de parkeerplaatsen.. De toegangsweg en het omliggende landschap (Landerije) behoort tot het openbaar gebied en wordt eigendom van de gemeente.

Gemeenschappelijk eigendom wil zeggen dat je gezamenlijk eigenaar bent met alle bewoners van fase 2 of 3. Triborgh legt het erf aan en levert dit op aan de bewoners. Daarna worden bewoners gezamenlijk beheerder en zorgen samen voor het onderhoud. Eigenaren kunnen de keuze maken of ze hier iemand voor inhuren, maar kunnen dit ook zelf organiseren. Daarnaast worden de kosten voor de straatverlichting bijvoorbeeld verrekend tussen de verschillende eigenaren. Voor de dekking van de kosten wordt een bijdrage betaald. De bijdrage zal afhankelijk zijn van de hoeveelheid kosten die gezamenlijkworden gemaakt. 

Triborgh legt de landerijen aan en levert dit op aan de gemeente. Het onderhoud hiervan loopt via de gemeente. Daar heb je als eigenaar geen directe kosten aan. 

Antwoord:

Wij brengen geen laadvoorzieningen aan. Gezien de parkeerplaatsen op een eigen terrein zijn gelegen, kan dit wel door de eigenaren zelf worden geregeld. We zullen wij tijdens het inrichten van de parkeerplaatsen wel alvast enkele mantelbuizen voorzien, zodat dit later aan te brengen is zonder de bestrating te hoeven openhalen.

Antwoord:

Het parkeren is gelegen op eigen terrein. Dat wil zeggen dat de grond binnen het wooncluster privéterrein is. Wij zullen de parkeerplaatsen niet toewijzen aan de woningen. Uiteindelijk zijn de bewoners samen eigenaar van de parkeerplaatsen en zou het in gezamenlijk overleg wel mogelijk zijn om dit later te regelen.

Antwoord:

Wij bieden geen optionele dakkapellen aan. Als u dit later zelf wil doen stellen het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan eisen aan de mogelijkheden, locatie en uitvoering. Uiteraard is het altijd belangrijk om te controleren of een dakkapel vergunningsvrij is of dat er een omgevingsvergunning nodig is. 

Antwoord:

Voor de hoek- en tussenwoningen is het mogelijk om via de aannemer voor een uitbouw te kiezen. Dit betreft meerwerk. Voor de toekomstbestendige woningen is dit niet mogelijk.

Antwoord:

Dit is niet toegestaan en in verband met de installatie met warmtepomp ook af te raden om dit later zelf aan te leggen. Het verwarmingssysteem van de warmtepomp raakt hierdoor ontregeld en kan dan voor comfortklachten en verbruiksproblemen zorgen.

Antwoord:

Nee, tussen de tuinen onderling kunnen buren samen een keuze maken voor een erfafscheiding. Op de grenzen met de openbare ruimte komen wel erfafscheidingen in verschillende uitvoeringen. Zie hiervoor de situatietekening op de website.

Antwoord:

Nee, in principe is het niet toegestaan om de erfafscheidingen t.p.v. de openbare ruimte aan te passen om de eenheid in het project te handhaven. Dit is ook vastgelegd in het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en landschappelijk inrichtingsplan.

Laten we de bloemetjes buiten zetten!